2 november 2021
Wilco Vlaar
Ik ben geen fan van het gebruiken van de sportmetafoor voor werk. Met z’n allen trainen om in een roeiboot zo snel mogelijk naar de vooraf gedefinieerde finish te roeien vergelijkt zich slecht met organisaties met verschillende doelen, stakeholders en belangen.
Maar voor 1 element uit de topsport maak ik een uitzondering: continu verbeteren. Sportcoaches geven permanent en direct feedback aan de sporters en stellen hun training en wedstrijdplannen bij op basis van meetgegevens en feedback van de sporter. De trainer en de sporter maken elkaar sterker en verbeteren daarmee hun prestaties.
En dat is bij de meeste organisaties toch echt anders. Feedback wordt zelden gegeven, er wordt nauwelijks geëvalueerd en als het ene plan niet lukt maken we weer een nieuwe. Bovendien wordt er weinig gedaan met de waarnemingen van de medewerkers. Medewerkers zien en voelen elke dag wat wel en niet werkt. Waarom wordt hun mening dan niet proactief gevraagd? Onderzoek toont aan dat organisaties meer innoveren en beter presteren wanneer medewerkers vrij en vaak nieuwe ideeën delen.
Continu verbeteren hoeft niet tijdrovend en meeslepend te zijn, je kunt het op een heel praktische en efficiënte manier op gang brengen:
Begin klein – met een eenvoudig issue – om iedereen te laten wennen aan het proces en breid dit verder uit op basis van haalbaarheid en beschikbare tijd. Je zult zien hoe enthousiast mensen zijn omdat ze gehoord worden, zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen en creativiteit gestimuleerd en beloond wordt. En je verbetert intussen ook nog de klantervaring of het bedrijfsproces. Zoals een bekende van mij altijd zegt: “Ik kan de fout niet ontdekken”.
All rights reserved | TeamUnleash