Ik vermoed dat het de meest gestelde vraag is na feestjes of andere sociale gebeurtenissen: “Was het leuk?”. De Was-het-leuk vraag staat voor mij synoniem voor de gesloten vraag, een vraag waar alleen “Ja” of “Nee” op geantwoord kan worden. Gesloten vragen worden veel gesteld en zijn enorm beperkend. Denk maar eens aan het feestje. Een feestje hoeft niet alleen leuk of niet leuk te zijn, het kan ook goed georganiseerd of verregend zijn. Of je hebt een gesprek gevoerd met iemand die ergens verdrietig over was. Valt dat dan in de categorie “Leuk” of “Niet leuk”?
Een betere vraag is: “Hoe was het feestje?”. Dat geeft de ander veel meer ruimte om antwoorden te geven buiten het kader van de vragensteller.
Door bewust het juiste soort vraag te stellen, krijg je meer en betere antwoorden en helpt om:
Begin met zoveel mogelijk open vragen. Open vragen beginnen met “Wat”, “Waarom” of “Hoe”. "Vertel eens..." of "Beschrijf..." werken ook prima.
Daarna stel je vooral vragen om je begrip je vergroten. “Wat bedoel je precies met …”.
Pas aan het einde van het gesprek stel je gesloten vragen. Het doel daarvan is te checken of je de ander goed begrepen hebt: “Dus als ik het goed begrijp, ….”.
Zie het als een trechter; eerst open vragen, dan verhelderende vragen en je eindigt met een gesloten vraag.
All rights reserved | TeamUnleash